Krijg ik invoerrechten als ik zaken doe met China?

Explect, 7 Maart 2023

Hoe bereken je invoerrechten bij import uit China?

Als je producten importeert uit China voor jouw bedrijf, is het belangrijk om rekening te houden met invoerrechten. China heft ook invoerrechten op producten die uit Nederland worden geïmporteerd. Naast invoerrechten moet je als importeur in Nederland ook invoer-btw betalen, terwijl de Chinese importeur invoer-btw betaalt in zijn eigen land.

De EU hanteert een gemeenschappelijk buitentarief voor invoerrechten op producten die uit niet-EU-landen worden geïmporteerd. Dit betekent dat alle lidstaten hetzelfde tarief van invoerrechten heffen bij import van producten uit China. Bijvoorbeeld, als je schoenen uit China importeert naar Nederland, moet je 6% invoerrechten betalen. Dit tarief geldt ook als je dezelfde schoenen invoert in Duitsland of een andere EU-lidstaat. In dit artikel lees je hoe je de invoerrechten kunt berekenen wanneer je zakendoet met China.


Het vinden van de juiste taric-code voor het berekenen van invoerrechten:

Om invoerrechten te berekenen voor jouw importproduct, heb je een taric-code nodig. Deze goederencode bij invoer is gebaseerd op de HS-code (Harmonized System code). Het volledige overzicht van producten, de bijbehorende taric-codes en invoerrechten in de EU, kun je vinden in het Gebruikstarief van de douane en in de database Access2Markets van de Europese Commissie. Het kan soms lastig zijn om de juiste goederencode te bepalen. Als je twijfelt, neem dan contact op met de BelastingTelefoon Douane. Ook douane-expediteurs hebben ervaring met het indelen van producten in goederencodes.


Ben jij actief in internationale handel en wil je zeker zijn van een soepele en efficiënte verzending? Neem vandaag nog contact met ons op! Ons ervaren team staat klaar om je te helpen met de juiste transportdocumenten en expertise in logistieke processen. Voorkom vertragingen en verzeker jezelf van een vlotte goederenstroom. Klik hier om direct met ons in contact te komen!


Hoe bereken je als importeur de invoerrechten bij import van goederen naar Nederland?

Als je als importeur goederen naar Nederland haalt, moet je meestal invoerrechten betalen. Het bedrag aan invoerrechten dat je moet betalen, wordt berekend over de douanewaarde van de goederen. De douanewaarde is de prijs die je als importeur betaalt voor de goederen, plus de vervoers- en verzekeringskosten tot aan de grens of haven van binnenkomst in de EU.

Laten we een voorbeeld bekijken: je importeert 1 pallet met schoenen uit China met een prijs van 10.000 euro. De transport- en verzekeringskosten van China naar Rotterdam bedragen 1500 euro. De douanewaarde van deze zending is dus 11.500 euro. De invoerrechten die je hierover moet betalen zijn 6% van de douanewaarde, oftewel 690 euro.


BTW en belasting bij import uit China naar Nederland:

Wanneer je producten uit China importeert en deze in Nederland wilt verkopen, moet je rekening houden met de Nederlandse invoer-btw en de verschuldigde invoerrechten. Je betaalt namelijk 21% invoer-btw over de douanewaarde van de producten, plus de invoerrechten. Als je in Nederland recht hebt op btw-aftrek, mag je de betaalde btw in je btw-aangifte als voorbelasting aftrekken. Als je regelmatig importeert, kan het voordelig zijn om gebruik te maken van een vergunning artikel 23 van de Nederlandse Belastingdienst. Met deze vergunning betaal je de invoer-btw namelijk niet op het moment van invoer, maar verleg je deze naar je btw-aangifte. Dit kan gunstig zijn voor je liquiditeit. Houd er wel rekening mee dat het tarief van invoer-btw verschilt per EU-land. Dit hangt af van het btw-tarief van het land waarin je de producten importeert, bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of een andere EU-lidstaat.


Een voorbeeld van invoerrechten en BTW bij invoer*:

Stel, je importeert goederen uit een ander land met een waarde van 10.000 euro. Daarnaast maak je kosten voor transport (1250 euro) en verzekering (250 euro), waardoor de totale kosten uitkomen op 11.500 euro.

Bij invoer van deze goederen moet je invoerrechten betalen. Het percentage invoerrechten is in dit geval 6%, wat neerkomt op een bedrag van 690 euro. De totale kosten van de import worden hierdoor 12.190 euro. Bij import van goederen moet je ook BTW betalen. In dit geval wordt er BTW geheven over de totale kosten inclusief invoerrechten, wat betekent dat je over het bedrag van 12.190 euro BTW moet betalen. Bij een BTW-tarief van bijvoorbeeld 21% komt dit neer op een bedrag van 2.559,90 euro.


*Let op dat deze berekening slechts een voorbeeld is en afhankelijk kan zijn van verschillende factoren, zoals het land van herkomst en het type goederen. Voor nauwkeurige en specifieke berekeningen kun je het beste contact opnemen met de douane of een douane-expediteur.
products-made-china