Krijg ik invoerrechten als je zakendoet met China?

Explect, 7 Maart 2023

Hoe bereken jij invoerrechten bij import uit China?


Als jij producten importeert uit China voor jouw bedrijf, moet je meestal invoerrechten betalen. China heft ook invoerrechten op producten die uit Nederland worden geïmporteerd. Naast invoerrechten moet jij als importeur in Nederland ook invoer-btw betalen. De Chinese importeur betaalt invoer-btw in zijn eigen land.


De EU hanteert een gemeenschappelijk buitentarief voor invoerrechten op producten die uit niet-EU-landen worden geïmporteerd. Dit betekent dat alle lidstaten hetzelfde tarief van invoerrechten heffen bij invoer van producten uit China. Als jij bijvoorbeeld schoenen uit China importeert naar Nederland, dan moet jij 6% invoerrechten betalen. Dit tarief geldt ook als jij de schoenen invoert in Duitsland of een andere EU-lidstaat. In dit artikel lees jij hoe jij invoerrechten kunt berekenen wanneer jij zakendoet met China.


Hoe vind jij de juiste taric-code voor het berekenen van invoerrechten?


Als jij invoerrechten wilt berekenen voor jouw importproduct, heb jij een taric-code nodig. Deze goederencode bij invoer is gebaseerd op de HS-code. Het volledige overzicht van producten, de bijbehorende taric-codes en invoerrechten in de EU, kun jij vinden in het Gebruikstarief van de douane en in de database Acces2Markets van de Europese Commissie.


In het artikel 'Wanneer moet je invoerrechten betalen en hoeveel?' lees jij aan de hand van een voorbeeld hoe jij de invoerrechten voor jouw importproduct kunt opzoeken in het Gebruikstarief.


Het kan lastig zijn om de juiste goederencode te bepalen. Neem bij twijfel contact op met de BelastingTelefoon Douane. Ook douane-expediteurs hebben ervaring met het indelen van producten in goederencodes.


Een voorbeeld van hoe bereken jij als importeur de invoerrechten bij import van goederen naar Nederland?


Als jij als importeur goederen naar Nederland haalt, betaal jij meestal invoerrechten. Het bedrag aan invoerrechten dat jij moet betalen, wordt berekend over de douanewaarde van de goederen. De douanewaarde is de prijs die jij als importeur betaalt voor de goederen, plus de vervoers- en verzekeringskosten tot aan de grens of haven van binnenkomst in de EU.


Bijvoorbeeld: je importeert 1 pallet met schoenen uit China met een prijs van 10.000 euro. De transport- en verzekeringskosten van China naar Rotterdam zijn 1.500 euro. De douanewaarde van deze zending is dus 11.500 euro. De invoerrechten die jij hierover moet betalen zijn 6% van de douanewaarde, oftewel 690 euro.


Op deze manier kun jij zelf berekenen wat jij aan invoerrechten moet betalen bij import van goederen naar Nederland.


Voorbeeld van de berekening invoerrechten importeren uit China


Als je goederen importeert in Nederland, moet je rekening houden met invoerrechten. Deze invoerrechten bereken jij op basis van de douanewaarde van jouw goederen. De douanewaarde is de prijs die jij als importeur betaalt voor jouw goederen, inclusief de vervoers- en verzekeringskosten tot aan de grens of haven van binnenkomst in de EU.


Laten we bijvoorbeeld kijken naar de import van een pallet met schoenen uit China met een prijs van 10.000 euro. De transport- en verzekeringskosten van China naar Rotterdam bedragen 1.500 euro. De douanewaarde van deze goederen is dus 11.500 euro. Jij moet 6% over de douanewaarde betalen, wat neerkomt op 690 euro aan invoerrechten.


Bekijk onze video hoe je bij de douane website je invoerrechten kan vinden. Wij halen de HS code uit Explect Online waar de HS code al staat opgeslagen.


BTW en belasting bij import uit China naar Nederland


Wanneer je producten uit China importeert en deze in Nederland wilt verkopen, dien je rekening te houden met de Nederlandse invoer-btw en de verschuldigde invoerrechten. Je betaalt namelijk 21% invoer-btw over de douanewaarde van de producten, plus de invoerrechten. Indien je in Nederland recht hebt op btw-aftrek, mag je de betaalde btw in je btw-aangifte als voorbelasting aftrekken.


Als je regelmatig importeert, kan het voordelig zijn om gebruik te maken van een vergunning artikel 23 van de Nederlandse Belastingdienst. Met deze vergunning betaal je de invoer-btw namelijk niet op het moment van invoer, maar verleg je deze naar je btw-aangifte. Dit kan gunstig zijn voor je liquiditeit. Houd er wel rekening mee dat het tarief van invoer-btw verschilt per EU-land. Dit hangt af van het btw-tarief van het land waarin je de producten importeert, bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of een andere EU-lidstaat.Een voorbeeld van invoerrechten en BTW bij invoer.


Let op: dit is slechts een voorbeeldberekening en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.


Stel, je importeert goederen uit een ander land met een waarde van 10.000 euro. Daarnaast maak je kosten voor transport (1.250 euro) en verzekering (250 euro), waardoor de totale kosten uitkomen op 11.500 euro.


Bij invoer van deze goederen moet je invoerrechten betalen. Het percentage invoerrechten is in dit geval 6%, wat neerkomt op een bedrag van 690 euro. De totale kosten van de import worden hierdoor 12.190 euro.


Bij import van goederen moet je ook BTW betalen. In dit geval wordt er BTW geheven over de totale kosten inclusief invoerrechten, wat betekent dat je over het bedrag van 12.190 euro BTW moet betalen. Bij een BTW-tarief van bijvoorbeeld 21% komt dit neer op een bedrag van 2.559,90 euro.


Let op dat deze berekening slechts een voorbeeld is en afhankelijk kan zijn van verschillende factoren, zoals het land van herkomst en het type goederen.products-made-china