Air Waybill

Explect, 14 April 2022

Luchtvracht is belangrijk voor de internationale handel. Een belangrijk document voor een luchtvrachtzending is de Air Waybill. Als die ontbreekt, wordt de luchtvracht niet geaccepteerd door de vliegtuigmaatschappij. Wat is een Air Waybill precies? En wat is een Master Air Waybill?


Laten we beginnen met de vraag, wat is een Air Waybill?


Een Air Waybill is een vervoersdocument voor luchtvracht, een luchtvracht. Zoals zeevrachten een Bill of Lading nodig hebben, zo hebben luchtvrachten een Air Waybill nodig. Het is een document dat de lading denkt dat per vliegtuig wordt vervoerd. De Air Waybill is een bewijs van de overeenkomst tussen degene die het pakket verstuurt en de vervoerder. Zo stelt de vervoerder vast dat de vracht veilig van luchthaven A naar luchthaven B te vervoeren.

De Air Waybill bevat namelijk informatie over de vervoerde goederen. Denk hierbij aan:


·        Wat er vervoerd wordt.

·        De waarde van de inhoud.

·        De herkomst van de goederen.

·        De bestemming van de goederen.

·        En de voorwaarden.


Dit standaardformulier wordt uitgegeven door de Internationale Air Transport Association (IATA).


Het opstellen van een Air Waybill.

Je kan een Air Waybill laten opstellen door de expediteur. Als expediteur zal deze ervoor zorgen dat de vliegtuigmaatschappij de goederen plus het document ontvangt, zodra deze zijn ontvangen en de luchtvracht geaccepteerd is kan deze vervoerd worden naar een andere luchthaven. Zonder Air Waybill zal een vliegtuigmaatschappij een luchtvrachtverzendingen niet accepteren.


Master Air Waybill


Een expediteur kan de luchtvrachtzendingen van meerdere opdrachtgevers bundelen, en als één zending aanbieden aan de luchtvaartmaatschappij. Dat wordt consolideren genoemd. Dat scheelt de luchtvaartmaatschappij werkt en het is voordeliger. De expediteur kan voor deze geconsolideerde zending één Air Waybill opstellen en aanbieden aan de vervoerder: de Master Air Waybill. Dit document reist met de geconsolideerde zending mee op het transport van luchthaven naar luchthaven. De opdrachtgevers van de verschillende individuele zendingen krijgen vervolgens een House Air Waybill van deze geconsolideerde zending. Deze is simpeler in opmaak dan de gewone Air Waybill.


Elektronische Air Waybill


Met het digitaliseren van de transportwereld is er nu naast een papieren Air Waybill ook een e-Air Waybill beschikbaar. Deze is bezig aan een flinke opmars, steeds meer luchthavens en expediteurs willen volledig papierloos worden, Explect helpt jouw bedrijf met het worden van een papierloos bedrijf, hoe we dat doen? Maak kennis met Explect Online.


Zeg vaarwel tegen de eindeloze spreadsheets, e-mails en hoofdpijn, en zeg hallo tegen de nieuwe manier van logistiek organiseren. In één oogopslag zien welke documenten je nodig hebt voor al je internationale transporten.

container-cargo-ship-airplane-import-export-business-logistic-digital-world-map (2)