Shanghai voor het eerst in grote lockdown.

Door: Explect, 28 Maart 2022

Lockdown Shanghai

Het stadsbestuur van Shanghai kondigde zondag aan de 25 miljoen inwoner in twee fasen te zullen afsluiten van de buitenwereld en te testen op het coronavirus. 

Het oosten van de stad zal vanaf 28 maart vijf dagen op slot zijn, vanaf vrijdag 1 april tot en met 5 april zal de sluiting ook voor het westen van de stad gelden. 

Tijdens de lockdown ligt het openbaar vervoer stil, zijn de bruggen en tunnels gesloten en Bedrijven moeten hun personeel weer van huis uit laten werken of dat bijvoorbeeld onderbrengen in een afgesloten fabriekscomplex. Ook zal er tijdens de lockdown massaal worden getest op corona. China hoopt zo de verdere verspreiding te voorkomen en het doel van nu bestemmingen te bereiken. Sinds het begin van de pandemie hanteren de Chinese autoriteiten een streng coronavirus beleid.


De radicale stap is ingegeven door het snel toenemende aantal infectiegevallen in Shanghai, waar de situatie het verontrustendst wordt geacht, evenals in de provincie Jilin, in het noordoosten van China. Zaterdag meldde Beijing in totaal zo’n 5500 nieuwe besmettingen, de meeste overigens asymptomatisch. Toch is iedereen in quarantaine gegaan. Shanghai rapporteerde een toename van ruim 2600 besmettingen en 47 daadwerkelijk zieke mensen.

De overheid probeerde tot dusver verstrekkende uitgaansverboden te voorkomen met een ‘dynamische zero-Covid aanpak’, ofwel tijdelijke afsluiting van afzonderlijke woonblokken en een groot testprogramma. Het besluit van zondag voor Shanghai kwam dan ook als een verrassing.