Ontdek de voordelen van de moderne spoorverbinding van de Nieuwe Zijderoute

Door: Explect, 7 Maart 2023

zijderoute china

Alternatief voor lucht- of zeevervoer van en naar China

 

Ben jij op zoek naar een interessant alternatief voor lucht- of zeevervoer van en naar China? Dan is de moderne spoorverbinding van de Nieuwe Zijderoute wellicht iets voor jou! Deze route is geschikt voor zowel containers als stukgoederen en biedt als groot voordeel de ontsluiting van het Aziatische en Europese binnenland.

 

Vooral de uitbreiding in Azië, met Khorgos in Kazachstan als centraal overslagpunt en toegangspoort, en de betere bereikbaarheid van landen in Midden-Europa, zoals Polen, Tsjechië en Hongarije, maken deze route aantrekkelijk. Houd er wel rekening mee dat de EU-sancties tegen Rusland gevolgen hebben voor het goederenvervoer per spoor op de Nieuwe Zijderoute.

 

Steeds meer bedrijven ontwijken het Russische deel van de route vanwege verzekeringsproblemen voor de goederen. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals de langere zuidelijke route via de Kaspische Zee of zeetransport. Heb je advies nodig over wat de snelste of goedkoopste oplossing is voor jouw zendingen? Dan helpen we je graag verder.

 

Voor Nederlandse bedrijven biedt het containervervoer over het spoor extra keuze voor goederentransport van en naar China. Er zijn vier directe verbindingen vanuit Tilburg, Amsterdam, Venlo en de Rotterdamse haven, waardoor rechtstreeks transport vanuit Nederland naar China mogelijk is. Duisburg is het grootste Europese knooppunt in de Nieuwe Zijderoute en hier wordt de grootste trimodale inland terminal van Europa gebouwd.

 

Kortom, de Nieuwe Zijderoute biedt veel kansen voor goederentransport van en naar China en is zeker de moeite waard om te overwegen!

 

 

Een ambitieus project

 

De Nieuwe Zijderoute is een ambitieus project van de Chinese overheid om meer verbindingswegen met het Westen te creëren de naam die hiervoor gekozen is de ‘Belt and Road Initiative’ of ook wel de (BRI). Met moderne verbindingen over land en zee blaast de route nieuw leven in en bevordert het de economische groei van het land. Als ondernemer kun je kiezen voor goederenvervoer per spoor, wat goedkoper is dan luchtvracht en sneller dan zeetransport. Daarnaast is het ook nog eens een milieuvriendelijkere optie, omdat de CO2-uitstoot lager is dan bij luchtvracht.

 

Als je ervoor wilt zorgen dat je goederen snel, efficiënt en milieuvriendelijk worden vervoerd, is het van essentieel belang om bij het kiezen van een expediteur te letten op het soort product dat je wilt vervoeren en de snelheid, kosten en CO2-uitstoot van de beschikbare transportmiddelen. Een deskundige expediteur kan je helpen de beste optie te kiezen en ervoor zorgen dat jouw zending op tijd en zonder onverwachte kosten wordt afgeleverd, terwijl je tegelijkertijd jouw steentje bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot.Vervoer per spoor is een goede optie als je duurzaam wilt ondernemen en snel moet leveren. Als je op zoek bent naar een fascinerende handelsroute die een groot deel van Eurazië en sommige landen aan de oostkust van Afrika omvat, dan moet je zeker de Nieuwe Zijderoute bekijken. Deze route beslaat drie hoofdroutes en biedt verschillende opties voor de levering van goederen en het creëren van nieuwe handelsrelaties. De noordelijke routes, waarvan de ene via Rusland en de andere via Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan gaat, zijn met name gericht op het noordoosten van China en hebben Khorgos als centraal overslagpunt. De zuidelijke route, die langer is, loopt via verschillende landen, waaronder Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan, en verbindt regio's rond Chengdu, Chongquing en Zhengzhou in centraal China. Door gebruik te maken van de Nieuwe Zijderoute kun je profiteren van nieuwe kansen op het gebied van handel en logistiek, en tegelijkertijd genieten van de rijke culturele en historische aspecten van deze bijzondere route.

 

 

Als je producten wilt vervoeren, is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht en het volume. Deze factoren bepalen namelijk welke vorm van transport het geschiktst is voor jouw goederen. Zo zijn zware producten en bulkgoederen zoals kolen en erts vaak beter te vervoeren per spoor of schip dan per vliegtuig. Dit is namelijk goedkoper. De Nieuwe Zijderoute wordt vooral gebruikt voor luchtvracht, zoals consumentengoederen en halffabricaten zoals kleding, speelgoed, tv-schermen en auto-onderdelen. Als je via het spoor vervoert, bespaar je vaak op kosten.

 

Let wel op: tijdens het vervoer per spoor kunnen grote temperatuurverschillen optreden, vooral als de trein door verschillende landen rijdt. Als je bederfelijke of temperatuurgevoelige goederen wilt vervoeren, is het handig om te kiezen voor gekoelde containers op het spoor.

 

 

Voor welk transport soort kies jij?

 

Trein of vliegtuig? Wat is de beste keuze voor vrachtvervoer? Als je op zoek bent naar een voordelige optie, dan is de trein een goede keuze. Het is namelijk vier tot zes keer goedkoper dan luchtvracht. Maar als snelheid belangrijker is, dan is het vliegtuig de betere optie. Het is namelijk vijf tot acht dagen onderweg, terwijl de trein 15 tot 18 dagen nodig heeft. Let wel op, de aankomsttijden bij luchtvervoer zijn beter voorspelbaar dan bij spoorvervoer.

 

Als je milieu belangrijk vindt, dan is de trein de beste optie. Het spoor stoot namelijk bijna twintig keer zo weinig CO₂ uit dan luchtvervoer. Het bewijs voor deze stelling is verkregen door middel van metingen van een vracht van 12.000 kg op de route van China naar Noordwest-Europa. Deze metingen hebben aangetoond dat de bewering juist is en dat de gekozen transportmethode geschikt is voor het vervoer van dergelijke vrachten over deze route. Door deze gegevens te gebruiken bij het plannen van jouw eigen zendingen, kun je er zeker van zijn dat jouw goederen veilig en efficiënt worden vervoerd, wat kan leiden tot hogere winsten en een grotere klanttevredenheid. 

Trein of schip? Als het gaat om vrachtvervoer over land of zee, dan zijn de meeste zendingen containervervoer. Bij het vervoer over land en per schip worden meestal koelcontainers gebruikt vanwege grote temperatuurverschillen.

 

Als snelheid een belangrijke factor is bij het vervoeren van goederen, dan is de trein verreweg de beste keuze. Met een reistijd van slechts vijftien tot achttien dagen tussen China en Europa, is de trein aanzienlijk sneller dan een schip, dat er tussen de 35 en 55 dagen over doet. Door te kiezen voor de trein, kun je sneller reageren op de veranderende marktvraag en jouw concurrenten voor blijven, wat vooral belangrijk is wanneer je consumentenproducten vervoert. Bovendien biedt de trein een betrouwbaar en veilig transportmiddel dat is uitgerust met moderne technologieën om de veiligheid van jouw goederen te waarborgen. Kortom, als snelheid een belangrijke factor is voor jouw bedrijf, dan is de trein de ideale keuze voor het vervoeren van jouw goederen over lange afstanden.

 

Als het gaat om het vervoeren van grote volumes aan goederen, biedt een schip aanzienlijke schaalvoordelen. De moderne containerschepen hebben de capaciteit om meer dan 20.000 containers van 20ft te vervoeren, elk met afmetingen van ongeveer 6,06 meter in lengte, 2,44 meter in breedte en 2,59 meter in hoogte. De Ever Alot kan zelfs 24.004 TEU aan boord hebben. Dat zijn 24.004 20ft containers. In tegenstelling hiermee heeft de trein een beperkte capaciteit en kan slechts +/- 84 containers vervoeren.

 

Het is belangrijk om bij het kiezen van het juiste transportmiddel rekening te houden met het gewicht en volume van jouw producten. Over het algemeen zijn zware en bulkgoederen zoals kolen en erts beter te vervoeren per schip of trein vanwege de lagere kosten in vergelijking met luchtvracht. Voor de Nieuwe Zijderoute wordt voornamelijk gebruikgemaakt van luchtvracht, zoals consumentengoederen en halffabricaten zoals kleding, speelgoed, tv-schermen en auto-onderdelen. Als je ervoor kiest om per spoor te vervoeren, kan dit leiden tot kostenbesparingen. Het is wel belangrijk om op te merken dat grote temperatuurverschillen kunnen optreden tijdens het vervoer per spoor, vooral als de trein door verschillende landen rijdt. Het is daarom aan te raden om gekoelde containers te gebruiken als je bederfelijke of temperatuurgevoelige goederen wilt vervoeren.

 

Kortom, het is belangrijk om de juiste transportmethode te kiezen op basis van de specifieke eigenschappen van jouw goederen. Als je grote volumes aan goederen wilt vervoeren, dan biedt een schip aanzienlijke voordelen vanwege de grotere capaciteit, terwijl de trein een goede optie kan zijn voor kleinere zendingen.