internationale-handel

Door: Explect, 22 Juli 2021

container-cargo-import-export-business-check-hand-3d-rendering

Hoe belangrijk is de internationale handel voor Nederland?

 

De handel met het buitenland is belangrijk voor Nederland met zijn open economie. 

Veel Nederlandse bedrijven doen zaken in het buitenland. Andere bedrijven zijn weer toeleveranciers van exporterende bedrijven. Zo is Nederland bijvoorbeeld de op één na grootste exporteur van landbouwgoederen ter

wereld. 

Nederland exporteerde in 2020 alleen al aan landbouwgoederen voor €95,6 miljard. 

De export van Nederland zorgt voor 1/3 van de welvaart, en voor een geschatte 2,1 miljoen banen. 

Ondanks dat de cijfers in 2020 door de coronacrisis terugliepen, was Nederland de eerste 8 maanden van dat jaar al goed voor import- en exportbedrag van €586 miljard. Dat is, maar 9% minder dan diezelfde periode één jaar eerder.  


Groei in de export

 

In april 2021 groeide de export met 25,7% meldt het CBS. Dit is de grootste groei sinds het starten van de statistieken in 1995. In de maand april zijn vooral meer transportmiddelen en machines geëxporteerd. De algehele export lag in vergelijking met 2020 met 21,5% hoger. Volgens de experts worden de omstandigheden voor export nog gunstiger dan in april. Deze worden bepaald door de omstandigheden op de afzetmarkt van de Nederlandse export. Dit kan onder andere komen doordat de Duitse krimp in industriële productie omsloeg in een groei, waardoor het vertrouwen voor export ook weer groeide. De internationale handel is belangrijk voor Nederland.

 

Duidelijke regels

 

En om een interessante handelspartner voor andere landen te blijven, sluit Nederland samen met de EU-handelsverdragen af. Het is belangrijk voor internationale handel om duidelijke handelsregels te handhaven. Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn wanneer ze handeldrijven met het buitenland. Duidelijke regels zorgen ervoor dat

ondernemers zekerheid hebben als ze zakendoen met het buitenland. Deze gaan bijvoorbeeld over welke vergunningen ze nodig hebben of aan welke eisen hun producten moeten voldoen. Eerlijke handelsregels zijn inclusief, ze laten zo veel mogelijk mensen profiteren van handelsakkoorden. Zo geldt dit ook voor de vele mkb’ers die Nederland kent. Handelsregels kunnen voor ondernemers in het MKB overzichtelijk maken hoe ze gebruik kunnen maken van verlaagde tarieven binnen een verdrag. Ook geeft een verdrag aan welke documenten nodig zijn voor export en aan welke regels de producten moeten voldoen.  


Gunstige handelsregels

 

Ook voor landen die buiten een handelsverdrag vallen zijn eerlijke regels belangrijk. Er wordt daarom bij het onderhandelen van een verdrag rekening gehouden met de economische gevolgen voor ontwikkelingslanden. Dit gebeurt door de gevolgen in kaart te brengen. Daarom zet Nederland zich samen met de EU ervoor in om ontwikkelingslanden economisch te steunen, door bijvoorbeeld gunstige handelsregels. Zo zijn er landen die geen invoerrechten betalen als ze hun producten exporteren naar de EU. 


 

Op de hoogte blijven

 

Voor een ondernemer of exporteur kan het lastig zijn om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op handelsverdragen en die regels die daarbij komen. Daar brengen we bij Explect verandering in. We maken de traditionele en complexe wereld van transport, toegankelijk voor iedereen. Zodat voor elk bedrijf the sky the limit is. Explect Online is jouw gateway naar de wereld van internationale transport. Je krijgt toegang tot alle mogelijkheden van ons innovatieve online platform. Zodat jij zelf, in een paar minuten, je eigen transport regelt. Wil je liever dat we het hele transport uit handen nemen? Dat doen we graag Ons team met innovatieve en ervaren mensen met kennis in zowel digitale als logistieke oplossingen zit voor je klaar. En deze kennis willen we graag met jou delen. Heb je vragen? Boek dan snel een afspraak in. Hoe kan Explect Online jou hierbij helpen?

 

Flexibiliteit

 

We zorgen dat je makkelijk kan inspelen op de steeds veranderende vraag in je markt. Transporteer van één klein doosje binnen Europa tot een schip vol containers uit China. Hoeveel, bepaal je zelf.

 

Overzicht

 

Geen talloze spreadsheets of eindeloze mailketens. Bij ons krijg je in één overzichtelijk dashboard controle over je supplychain. Volg je zending via de track and trace functie of bel ons even op (gezellig!).

 

Kostenbesparing


Tijd is geld. Verbeter je planning op elk moment van de dag of nacht en kies de goedkoopste optie. Bij ons geen verrassingen of hoge kosten achteraf. What you see is what you get.

 

Heb je vragen? Laat ons je helpen.