Importverbod van ijzer en staal uit Rusland (MTC)

Door: Explect, 16 Oktober 2023

welder-used-grinding-stone-on-steel-in-factory-wit-2022-02-08-22-39-25-utc-min

๐Ÿ”ฅ Importverbod van ijzer en staal uit Rusland (MTC): Hier is de Scoop!


Op 1 oktober 2023 gooide de EU de deur dicht voor ijzer en staalimport, plus alles wat daaruit is gefabriceerd. Maar, wacht even, het wordt nog leuker! Deze regel is er om ervoor te zorgen dat er absoluut geen spoortje van Russisch materiaal in jouw importproducten te vinden is. Enter het 'Mill Test Certificate' (MTC). Wij hebben de inside info voor je - lees verder!


๐Ÿคทโ€โ™€๏ธ Waarom al deze ophef?

Waarom deze regel? Nou, geopolitieke toestanden. De EU wil zeker weten dat er geen snippertje Russisch spul in hun producten terechtkomt. Klinkt simpel, toch? Maar in de wereld van internationale handel is niets simpel.


๐Ÿงพ Het 'Mill Test Certificate' (MTC)

Het MTC is de hoofdrolspeler in dit drama. Dit stukje papier is jouw sleutel tot het gehoorzamen van de regels. Het vertelt alles over de oorsprong van de materialen en productieprocessen en wordt met een knipoog overhandigd door jouw leverancier. Het is aan de douanebeambten om te checken of jouw goederen in de pas lopen.


๐Ÿ” Hoe werkt dat MTC nou?

Het MTC verklapt de herkomst van jouw spullen (smeltpan, weet je wel), de HS-code (of GN-nummer), en details over eventuele bewerkingen. En oh ja, het moet ondertekend zijn door de leverancier, mรฉt stempel, alsjeblieft!


โ“ Wat als je leveranciers dit document niet hebben?

Daar komt het mooie: jouw leverancier is misschien nog niet klaar voor de MTC-rollercoaster, vooral als je zendingen al onderweg zijn. Dus, douaneofficieren zijn bereid om ook andere documenten te accepteren, zoals een 'verklaring van de leverancier'. Zolang die maar de juiste info bevat, zoals herkomst, HS-code, en alle juicy details.


๐ŸŒ Zonnige Tijden?

Helaas niet helemaal, want deze regel is zonder veel tamtam op 1 oktober 2023 ingevoerd. Dit heeft gezorgd voor wat verwarring over de exacte vereisten en hoe je dit nu precies in de praktijk toepast. Niet bepaald een eitje voor zowel importeurs als leveranciers.


๐Ÿค Samen Sterk

Tijd om je handen uit de mouwen te steken. Werken met je leveranciers en douanebeambten is the way to go om door deze hobbel heen te komen. Deze regel moet de EU-markt beschermen, dus een soepele overgang is het doel! ๐Ÿ’ชโœจ๐ŸŒ