Import in het kort

Door: Explect, 9 September 2021

industrial-port-container-yard (2)

In het kort over import.


Wil je goederen het land binnen brengen? Dat is waar importeren komt kijken. Dit is een verscheping proces, en dat vraag om planning en papierwerk.

Wij nemen je mee door de stappen en maken je duidelijk wat je kan verwachten als je goederen gaat importeren.


Wat is import en met wie krijg je te maken?

Goederen importeren is simpel gezegd goederen van het ene land naar het andere land brengen. Daarvoor heb je een exporteur, een importeur en de douane voor nodig.

De exporteur is een persoon of bedrijf die de goederen naar een ander land verzendt.

De douane inspecteert daarna de goederen en de documentatie die daarbij hoort. Als deze in orde zijn zullen zij goedkeuring geven om de goederen het land van aankomst binnen te laten. Ook gaat de douane over de invoerrechten en de belastingen.

De importeur is in de meeste gevallen iemand, of een bedrijf, die de goederen ontvangt. De importeur is verantwoordelijk voor de invoerrechten en belastingen. Meestal is de importeur de eigenaar van de goederen.


Wat moet je als het eerste controleren?

Je begint met het controleren of de goederen die je wilt gaan importeren wel toegestaan zijn in het land waar je naar toe wilt importeren. Houdt in gedachten dat hoewel sommige producten in bepaalde landen zo verkocht mogen worden dit niet in elk land is toegestaan.

Als tweede moet je controleren of de documentatie juist is.

Ga na welke papieren jij voor jouw goederen nodig hebt. Zorg ervoor dat deze in orde zijn voordat de goederen bij de douane binnen komen.

Welke importdocumenten heb je nodig.

Er is geen ontkomen aan, alle internationale verschepingen hebben een airway bill en een commercial invoice nodig.

Sommige landen vereisen dat de ontvanger een identificatienummer van het document verstrekt. Zoals een EORI-nummer in Europa, een PCCC in Zuid-Korea of een KYC-document voor India.

Controleer ook altijd of een vergunning verplicht is.

Afhankelijk van het soort product en het land van aankomst kan de vergunning bedrijfs- of product specifiek zijn.

Hoe zit het met de invoerrechten en belastingen?

Douaneautoriteiten berekenen de invoerrechten en belastingen op het type product, de waarde ervan, de verzendkosten, en de overeenkomst tussen landen. Als deze heffingen en belastingen niet betaald zijn/worden kan het zijn dat jouw zending niet wordt vrijgegeven bij de douane.


Wat zijn de manieren om te betalen?

Normaal gesproken betaal je de invoerrechten en belastingen aan jouw expediteur voordat de goederen bij de douane aankomen, en betalen zij namens jou.

Een andere manier is dat jouw expediteur de invoerrechten en belastingen vooraf betaalt, en het daarna bij jou in rekening brengt.

In uitzonderlijke gevallen zorgt de verkoper voor de invoerrechten en belastingen.


Om goed grip te krijgen over wie waarvoor betaald moet de verkoper u vooraf duidelijk op de hoogte stellen over de voorwaarden van de zending.


En dat is import in het kort.