How to: Handelen met China

Door: Explect, 9 Maart 2023

abstract-virtual-blockchain-technology-hologram-with-handshake-flag-china-blurry-skyscrapers-background-digital-money-transfers-decentralization-concept-multiexposure

De Chinese cultuur heeft een geschiedenis van meer dan tweeduizend jaar en is diep verweven in het dagelijks leven van de Chinezen. Tradities en religieuze gebruiken spelen een belangrijke rol in de cultuur, zoals het Chinees nieuwjaar, het Drakenbootfestival en Qixi Jie (Chinees Valentijnsdag). Een andere belangrijke waarde binnen de Chinese cultuur is welvaart, omdat rijkdom vaak wordt geassocieerd met status.

 

Een belangrijke term om te begrijpen als het gaat om zakendoen in China is "Guanxi", wat verwijst naar persoonlijke sociale netwerken. Het opbouwen van deze relaties is nodig voor succesvol zakendoen in China, en het kan veel tijd kosten om dit te bereiken. Geduld is daarom ook een belangrijke eigenschap bij het zakendoen in China, omdat processen soms lang kunnen duren en er een rangorde en bureaucratie zijn bij veel bedrijven.

 

Binnen de Chinese cultuur wordt er vaak gedacht in termen van groepsbelang in plaats van individueel belang. Hierbij is rangorde van groot belang en heeft elk individu binnen een collectief een specifieke rol om het grotere doel te bereiken. Het is daarom belangrijk om respect te tonen voor de rangorde en de status die hierbij komt kijken. Visitekaartjes spelen ook een belangrijke rol bij het zakendoen in China en moeten met twee handen worden overhandigd en ontvangen. Neem de tijd om het visitekaartje goed te bekijken en bewaar het niet meteen in je zak.Importeren

 

Wil je goederen importeren uit China? Dan is het belangrijk om te weten dat de infrastructuur in China voornamelijk gericht is op het exporteren van goederen. Maar liefst acht van de grootste tien havens ter wereld bevinden zich in China. Controleer altijd of de offerte van je leverancier de juiste producten, transportwijze, verzekering, garanties en betaaltermijn omvat en spreek een Incoterm af. Bij Explect hebben we ruime ervaring met het importeren van goederen uit China en bieden we een digitaal platform aan om jouw transport en logistiek te organiseren.

 

Bij het vinden van een leverancier kun je gebruikmaken van handelsplatformen of een bezoek brengen aan de fabriek of leverancier in China. Leg afspraken altijd schriftelijk vast in een contract om misverstanden in de toekomst te voorkomen en zorg dat er geen ruimte is voor heronderhandelen over voorwaarden. Houd rekening met situaties die buiten jouw macht liggen, zoals materiaaltekort bij de leverancier of feestdagen in China.

 

Als importeur van producten uit China ben je aansprakelijk voor (letsel)schade die ontstaat door een ondeugdelijk product en moeten de goederen voldoen aan Europese en nationale eisen en regels. Houd ook rekening met betalingsrisico's en betaal zo min mogelijk vooruit. Overweeg bijvoorbeeld een Letter of Credit of betaal in termijnen. Bij een handelsgeschil kun je advies vragen bij de Nederlandse Ambassade. Nederland is nog steeds een belangrijk handelsland en ongeveer twee derde van de geïmporteerde goederen uit China verlaat ons land zonder bewerking.