Grip op je import

Door: Explect, 16 November 2021

Grip op je import

Eén van de kunsten van het importeren, naast het juiste product te weten te vinden is het op tijd geleverd krijgen van jouw producten.


Maar hoe krijg je nu grip op jouw import?


Dit begint al met het product dat je gaat importeren.

Voor welke periode is jouw product bestemd, is het een echt zomerproduct, of is het juist een product specifiek voor bijvoorbeeld Valentijn?

Je begint dus altijd met een marktonderzoek. Wat is haalbaar voor jouw afzetmarkt? Heb je alle informatie bij elkaar verzameld, dan begin je met op opstellen van jouw importplan. In dit plan zet je de mogelijkheden, kansen, en bedreigingen naast elkaar. Zo weet je of jij klaar bent voor import.


Naast het importplan zoek je ook uit of er invoerbeperkingen of invoervoorschriften gelden voor jouw producten. De meeste producten mag je gewoon importeren.

Ga je importeren uit een land buiten de EU? Dan krijg je soms te maken met invoerverboden, bijvoorbeeld door sancties.

Sommige producten mag je alleen met een invoervergunning of ander document invoeren. Het is ook altijd verstandig om de producteisen te achterhalen.

Ieder product dat op de Europese markt verschijnt moet veilig zijn.

Zo moeten producten zoals speelgoed, medische hulpmiddelen en elektrische of elektronische producten voldoen aan de CE-richtlijnen.

Ga altijd na of de producten voldoen aan de eisen van het importland.

Importeer je alleen producten uit lidstaten van de EU, dan gelden er bijna geen beperkingen. Wel is het altijd verstandig rekening te houden met de Nederlandste Warenwet voor consumentproducten.


Importeur of toch handelsagent?


Nu kan jij je rol kiezen, koop je jouw producten in voor eigen gebruik of wordt je wederverkoper (distributeur)? Ga je de producten verhandelen dan leg je voorraden aan en bepaal je zelf jouw winstmarge. Kies je er voor om handelsagent te worden? Dan zoek je in opdracht van een buitenlands bedrijf naar klanten in je thuismarkt. Je koopt niet zelf in, maar jouw rol is dan om te bemiddelen. De buitenlandse leverancier factureert en levert rechtstreeks door aan de door jouw aangebrachte klant.


Je hebt jouw leverancier gevonden, en dan?


Heb hebt jouw leverancier gevonden door bijvoorbeeld een handelsbeurs of je hebt de hulp van het ambassade netwerk van de Nederlandse overheid ingeschakeld.

Dan is het nu tijd om duidelijke afspraken te gaan maken met jouw leverancier. Je vraagt een duidelijke offerte aan.

Een offerte bevat verschillende onderdelen, zoals de prijs, levertijd, kwaliteit, en de wijze van betaling.

Onderhandel eventueel over de offerte en vraag als dat nodig is om aanpassingen. Kijk of er in de offerte ook iets staat over de incoterms®.

Maak gebruik van een van deze incoterms® en zo spreek je met je leverancier af wie er verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer en wie er tijdens het vervoer het risico draagt van schade aan goederen.


Nu is het tijd om het transport te bepalen.


Hoe ga je de producten vervoeren? Via de weg, over het spoor, per zeevracht of toch door de lucht?

De keuze is aan jou

Natuurlijk speelt het exportland ook een kleine rol. Vanuit Zuid- Amerika naar Nederland valt vervoer per spoor al snel af.

Elke vervoerswijze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Heeft jouw pakketzending uit het buitenland haast? Dan kies je voor express vervoer.

Gaan jouw producten met verschillende vervoermiddelen naar de plaats van bestemming?

Dan kan je het beste een expediteur inschakelen.


En daar is Explect een expert in.


Wij zijn jouw transportbemiddelaar.

Wij geloven namelijk in een nieuwe logistiek wereld waarin je import maar ook export wel op een transparante manier kunt regelen.

Of dat nu een doosje is, of een schip vol containers.

Wij zijn graag je gids, en gateway naar de wereld van internationaal transport.

Zodat je sky the limit is. En je de grenzeloze groeimogelijkheden van jouw bedrijf kan ontdekken. 

Van het verzekeren van jouw goederen, het beste vervoersmiddel voor jouw producten bepalen, het helpen met het organiseren van jouw douane afhandelingen tot en met eventuele warehousing en Co2 compensatie.


Wij regelen het allemaal voor jou.


Heb je toch liever zelf de touwtjes in handen? Dat kan door ons digitale platform.

Jouw oplossing voor logistiek. Geen talloze spreadsheets en eindeloze mailketens.

Bij ons staat alles in één duidelijk overzichtelijk dashboard. Zo krijg je controle over je supplychain. Volg je zending via de track and trace, of bel ons even op (gezellig!)


Met ons innovatieve Do It Yourself platform Explect Online & topservice van onze experts, maken we import en export voor iedereen makkelijk.