Europa dag

Door: Explect, 5 Mei 2022

european-union-eu-flag

9 mei – Europa dag

 

Op 9 mei 1950 nam de Franse minister Robert Schuman de eerste stap voor een naoorlogse Europese samenwerking, en deze stap was doorslaggevend. In de volgende halve eeuw groeide deze Europese samenwerking uit tot de huidige Europese Unie.


Nu bijna een eeuw later staat de EU in een perfecte positie voor de wereldhandel. Omdat de handelsregelingen van de EU zo open zijn, is de EU uitgegroeid tot de grootste speler in de wereldhandel en blijft ze een regio waarmee het goed is handel te drijven.



De EU voert dagelijks voor honderden miljoenen euro’s aan goederen in en uit. Ze is ’s werelds grootste exporteur van producten en diensten, en voor meer dan tachtig landen is ze ook de grootste exportmarkt.

Samennemen de EU-landen 16% van de invoer en uitvoer in de wereldhandel voor hun rekening.

Om een interessante handelspartner voor andere landen te blijven, sluit Nederland samen met de EU-handelsverdragen af. Het is belangrijk voor internationale handel om duidelijke handelsregels te handhaven. Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn wanneer ze handeldrijven met het buitenland. Duidelijke regels zorgen ervoor dat ondernemers zekerheid hebben als ze zakendoen met het buitenland. Deze gaan bijvoorbeeld over welke vergunningen ze nodig hebben of aan welke eisen hun producten moeten voldoen. Eerlijke handelsregels zijn inclusief, ze laten zo veel mogelijk mensen profiteren van handelsakkoorden. Zo geldt dit ook voor de vele mkb’ers die Nederland kent. Handelsregels kunnen voor ondernemers in het MKB overzichtelijk maken hoe ze gebruik kunnen maken van verlaagde tarieven binnen een verdrag. Ook geeft een verdrag aan welke documenten nodig zijn voor export en aan welke regels de producten moeten voldoen.


Ook voor landen die buiten een handelsverdrag vallen zijn eerlijke regels belangrijk. Er wordt daarom bij het onderhandelen van een verdrag rekening gehouden met de economische gevolgen voor ontwikkelingslanden. Dit gebeurt door de gevolgen in kaart te brengen. Daarom zet Nederland zich samen met de EU ervoor in om ontwikkelingslanden economisch te steunen, door bijvoorbeeld gunstige handelsregels. Zo zijn er landen die geen invoerrechten betalen als ze hun producten exporteren naar de EU.


Voor een ondernemer of exporteur kan het lastig zijn om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op handelsverdragen en die regels die daarbij komen. Daar brengen we bij Explect verandering in. We maken de traditionele en complexe wereld van transport, toegankelijk voor iedereen. Zodat voor elk bedrijf the sky the limit is. Explect Online is jouw gateway naar de wereld van internationale transport. Je krijgt toegang tot alle mogelijkheden van ons innovatieve online platform. Zodat je zelf, in een paar minuten, je eigen transport regelt. Wil je liever dat we het hele transport uit handen nemen? Dat doen we graag Ons team met innovatieve en ervaren mensen met kennis in zowel digitale als logistieke oplossingen zit voor je klaar. En deze kennis willen we graag met je delen. Heb je vragen? Boek dan snel een afspraak in. Hoe kan Explect Online jou hierbij helpen?