China lijkt de afsluiting van Shanghai geleidelijk te versoepelen

Door: Explect, 19 Mei 2022

panoramic-view-container-terminal-shanghai

Shanghai kondigt voorzichtige versoepelingen aan na strenge coronalockdown.


Het lijkt erop dat Shanghai geleidelijk aan het versoepelen is, maar dat zal geen onmiddellijke verlichting brengen op de wereldwijde toeleveringsketen.


Er zijn tekorten bij spoor-, haven- en vrachtwagen en luchtvracht personeel in China. Dit zal sneller moeten worden opgelost dan nu gebeurt, omdat de schepen vertragen in de belangrijkste havens van de wereld. Overal is het te voelen en te merken dat dit jaar importeurs hebben te lijden onder het Chinese Zero Covid-beleid dat de productie en levering van producten drastisch drukt. Van badkamerkranen tot Apple iPhones is te merken dat de voorraad laag is.


Van Los Angeles tot Hamburg wachten tientallen containerschepen wekenlang om aan te meren in havens. Dat wachten is in Vancouver, Canada nu opgelopen tot drie weken, en er staat nu een wachtrij van 130 schepen te wachten bij 's werelds grootste haven Shanghai. 


Het volume van containergoederen dat per vrachtwagen en trein de haven van Shanghai in of uit wordt vervoerd, is de afgelopen week afgenomen. Sommige verladers hebben geprobeerd over te stappen op luchtroutes, maar hebben soortgelijke problemen ondervonden, waarbij veel vluchten werden geannuleerd als gevolg van personeelstekorten. 


De verstoring van de toeleveringsketens heeft zich verder naar het zuiden uitgebreid naar andere havens. Het aantal containerschepen voor de kust van Shenzhen en Hong Kong bereikte dinsdag het hoogste punt in zeven maanden van 184 schepen. Vorig jaar om deze tijd waren er maar 95 schepen in het gebied.