CIM

Explect, 14 April 2022

Het Gebruik van de CIM-Vrachtbrief voor Internationaal Treintransport


Bij internationaal treintransport wordt de CIM (Contrat de Transport International Ferroviaire de Marchandises) vrachtbrief gebruikt. Deze regelt de voorwaarden van een vervoerovereenkomst voor het internationale goederenvervoer. Het document bevat afspraken tussen de vervoerder en afzender en heeft dwingende rechten en regels. Het invullen van de vrachtbrief gebeurt meestal door de spoorwegvervoerder op basis van informatie uit andere documenten zoals CMR-vrachtbrieven, boekingen en laadlijsten.


De CIM-vrachtbrief wordt in 5 exemplaren opgesteld:

  1. één voor de ontvanger van de goederen,
  2. één voor de spoorwegmaatschappij van het bestemmingsstation,
  3. één voor de spoorwegmaatschappij van het land van aankomst,
  4. één kopie voor de afzender en
  5. één voor de spoorwegmaatschappij in de vertrekplaats.


Belangrijk is dat je de regels van de CIM-vrachtbrief goed volgt, omdat deze dwingend zijn. Aanvullende afspraken met een vervoerder zijn mogelijk, maar je mag niet afwijken van de dwingende bepalingen van de CIM en het COTIF-verdrag, het overkoepelende verdrag voor internationaal spoorwegvervoer.


De CIM is van toepassing op elke overeenkomst van spoorgoederenvervoer waarbij de plaats van aannemen en aflevering in verschillende landen liggen. Of waarbij ten minste een van de contracterende partijen in een lidstaat is en de CIM van toepassing wordt verklaard op aanvullend binnenlands vervoer over de weg of binnenwateren van een lidstaat als het spoorvervoer de CIM gebruikt. Om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt, moeten de infrabeheerders de juiste CIM ontvangen en deze moet ook vermeld worden in het wagenladinginformatiesysteem (WLIS). De informatie moet nauwkeurig overeenkomen met de laadlijst, anders mag de trein niet vertrekken.


Ben jij actief in internationale handel en wil je zeker zijn van een soepele en efficiënte verzending? Neem vandaag nog contact met ons op! Ons ervaren team staat klaar om je te helpen met de juiste transportdocumenten en expertise in logistieke processen. Voorkom vertragingen en verzeker jezelf van een vlotte goederenstroom. Klik hier om direct met ons in contact te komen


Als je betrokken bent bij internationaal treintransport, is het belangrijk om te controleren of het document tweetalig is ingevuld, de 5 exemplaren aanwezig zijn, en dat de lading op de juiste manier is vastgezet met sjorbanden, antislipmateriaal, ladingstangen en afdekmateriaal. Vergeet ook niet de eisen en behandeling van houten pallets en hun merktekens te controleren.

Heb je hulp nodig bij het invullen van een transportdocument of wil je meer weten over de benodigde documenten? Onze experts staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te ondersteunen bij een soepele internationale treintransportervaring. Neem vandaag nog contact met ons op!

containers-railways-shipment-concept