Stijgende Luchtvrachtprijzen in Juni 2024: Oorzaken en Gevolgen

Door: Explect, 5 Juni 2024

loading-of-cargo-containers-to-airplane-2023-11-27-05-27-30-utc

Inleiding

Na een periode van 20 maanden van dalende luchtvrachtprijzen zien we in juni 2024 opnieuw een versnelde stijging. Diverse factoren dragen bij aan deze ontwikkeling, waaronder hernieuwde vraag, geopolitieke spanningen en capaciteitsbeperkingen. Dit artikel bespreekt de oorzaken van deze prijsstijgingen en biedt praktische tips voor webshop managers, groothandel coördinatoren en inkopers.


Oorzaken van Stijgende Luchtvrachtprijzen

1. Herstel van de Wereldwijde Vraag

Na een langdurige dip is er nu een hernieuwde groei in de vraag naar luchtvracht. Dit herstel wordt gedreven door een toename van economische activiteiten en de groei van e-commerce​​.


2. Geopolitieke Spanningen

Conflicten, zoals die in de Rode Zee, hebben geleid tot verstoringen in de zeevracht, waardoor bedrijven vaker kiezen voor luchtvracht als alternatief. Dit verhoogt de druk op de luchtvrachtcapaciteit en drijft de prijzen op​​

.

3. Capaciteitsbeperkingen

Ondanks het herstel na de COVID-19-pandemie, blijven er capaciteitsbeperkingen in de luchtvrachtsector. Dit komt door een tekort aan beschikbare vliegtuigen en personeel, wat resulteert in hogere tarieven.​


4. Tekort aan Containers

Het aanhoudende tekort aan zeecontainers heeft geleid tot een verschuiving van vracht naar luchtvracht, vooral voor zendingen met een laag volume (CBM). Bedrijven kiezen vaker voor luchtvracht om de vertragingen en onzekerheden in zeevracht te vermijden. Dit heeft de vraag naar luchtvracht verder doen toenemen en de prijzen opgedreven​.


Gevolgen van Stijgende Luchtvrachtprijzen

1. Verhoogde Transportkosten

De stijgende luchtvrachtprijzen leiden tot hogere transportkosten voor bedrijven, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere prijzen voor eindgebruikers en consumenten​.


2. Verlengde Levertijden

Hoewel luchtvracht sneller is dan zeevracht, kunnen capaciteitsbeperkingen en verhoogde vraag leiden tot langere levertijden. Dit vereist aanpassingen in de logistieke planning van bedrijven​​.


3. Uitdagingen in Voorraadbeheer

De onvoorspelbare levertijden en verhoogde kosten maken voorraadbeheer complexer. Bedrijven moeten strategisch plannen om voldoende voorraad aan te houden zonder overmatig kapitaal vast te leggen.


Conclusie

De stijgende luchtvrachtprijzen in juni 2024 zijn het gevolg van een combinatie van hernieuwde vraag, geopolitieke spanningen, capaciteitsbeperkingen en een tekort aan containers. Door strategisch te handelen en aanpassingen te maken in de logistieke planning, kunnen bedrijven deze uitdagingen het hoofd bieden en hun leveringsketen efficiënter beheren

Verlaat je nu al de website?

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder, stel je vraag hieronder