Incoterms: FOB vs DDP

Door: Explect, 14 Mei 2024

aerial-view-container-cargo-ship-maritime-freight-2024-02-08-15-36-01-utc

FOB vs. DDP: Voor- en Nadelen van Beide Incoterms


Ontdek de voor- en nadelen van FOB en DDP, twee cruciale Incoterms in internationale handel, om beter een goed geïnformeerde verzendt beslissingen te nemen.


FOB vs. DDP: Voor- en Nadelen van Beide Incoterms Uitgelegd

Als je actief bent in internationale handel, is het essentieel om de juiste Incoterms te kiezen die passen bij jouw verzendbehoeften en risicomanagement. In deze blog verkennen we twee populaire Incoterms: FOB (Free On Board) en DDP (Delivered Duty Paid). We zullen hun voor- en nadelen grondig analyseren om jou te helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes.


Wat is FOB?


FOB, of Free On Board, is een veelgebruikte Incoterm waarbij de verkoper de goederen levert wanneer deze aan boord van het schip zijn gebracht op de afgesproken locatie. Vanaf dat moment zijn alle risico's en kosten de verantwoordelijkheid van de koper. Deze term wordt vooral gebruikt bij zee- en binnenvaarttransport.


Voordelen van FOB


Controle voor de koper: De koper heeft volledige controle over de verzendkosten en het transportproces zodra de goederen het schip betreden.

Kostenbesparing: Kopers kunnen vaak betere verzendtarieven bedingen dan verkopers, wat resulteert in lagere totale verzendkosten.

Risicomanagement: Kopers kunnen hun eigen verzekering kiezen die het beste past bij hun risicotolerantie.


Nadelen van FOB


Verantwoordelijkheid vanaf het schip: Zodra de goederen het schip betreden, draagt de koper alle risico's voor verlies of schade.

Complexiteit in logistiek: Kopers moeten de logistiek van het verzendproces beheren, wat complex kan zijn als zij geen ervaren inhouse logistiek team hebben.



Wat is DDP?


DDP, of Delivered Duty Paid, is een Incoterm waarbij de verkoper alle kosten en risico's draagt, totdat de goederen zijn afgeleverd bij de koper, inclusief de betaling van invoerrechten en belastingen. Dit is een van de meest uitgebreide leveringsopties beschikbaar.


Voordelen van DDP


Gemak voor de koper: De koper hoeft zich geen zorgen te maken over het transportproces of extra kosten na de aankoop.

Voorspelbaarheid van kosten: Alle kosten zijn van tevoren bekend, wat helpt bij budgettering en financiële planning.

Minimale risico’s: De verkoper is verantwoordelijk voor de goederen tot de uiteindelijke levering.


 Nadelen van DDP


Hogere kosten voor de verkoper: De verkoper draagt alle kosten, inclusief invoerrechten, wat kan leiden tot hogere productprijzen.

Complexiteit voor de verkoper: Het beheren van alle logistieke processen en douaneverplichtingen kan complex zijn, vooral in onbekende markten.


De keuze tussen FOB en DDP hangt af van verschillende factoren zoals budget, risicobereidheid en logistieke capaciteit. Het is belangrijk om deze Incoterms zorgvuldig te overwegen in lijn met jouw specifieke bedrijfsbehoeften.



Ben je klaar om de volgende stap in jouw internationale handelsactiviteiten te zetten? Vraag nu een offerte aan op Explect Prijsaanvraag en ontdek hoe wij je kunnen helpen met efficiënte en betrouwbare logistieke oplossingen.


Verlaat je nu al de website?

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder, stel je vraag hieronder