Chinees Nieuwjaar en jouw producten

Door: Explect, 1 December 2021

Tiger_2022_279

Elk Chinees jaar staat in het teken van één van de twaalf dieren van de Chinese dierenriem.


In 2022 is dat het jaar van de Tijger.


De Tijger is de derde van alle dierenriemtekens.

Volgens een mythe zei de Jade-Keizer dat de volgorde bepaald zou worden door de volgorde waarin ze op zijn feest zouden arriveren. De Os was de avond ervoor al vertrokken en zou de eerste worden. Tijger zou de ochtend vroeg arriveren en tweede worden. Maar ... Rat was stiekem op de Os geklommen en sprong als eerste naar beneden, toen hij de Jade-Keizer zag. Daardoor kwamen de Os en de Tijger op de tweede en derde plaats. Ondanks zijn protesten moest de Tijger genoegen nemen met de derde plaats in de dierenriem. In de Chinese cultuur is de Tijger een symbool van hard werken.


Ieder jaar na Kerstmis halen de Chinezen de decoratie snel uit hun huizen om plaats te maken voor versieringen voor het Chinese Nieuwjaar (CNY). Chinees nieuwjaar, of Lentefestival, is de jaarlijkse viering van het begin van een nieuw jaar volgens de Chinese maankalender.


In China is het geen doorsnee feestdag.


Chinees nieuwjaar wordt vijftien dagen gevierd en de meeste fabrieken sluiten dan de deuren. Werknemers vertrekken naar hun geboorteplaats voor een groot diner met de hele familie. In de weken rondom de nieuwjaarsviering verloopt het veel trager dan normaal.

Werknemers worden beloond met nog meer vrije dagen of zelfs weken als bonus.

Ieder jaar is het weer een gedoe met producties die op het laatste nippertje af moeten. Deze ontvangen dan minder aandacht dan gewoonlijk.

Het is dan ook raadzaam om vooraf de verzending op defecten te controleren, zo weet je zeker dat jouw bestelling niet afgeraffeld is. Ook het houden van toezicht op het laden van de container is aan te bevelen.


De container zelf moet je eveneens bijtijds regelen.

Omdat zoveel importeurs extra moeite doen om hun producten voor de feestdagen te ontvangen, zal er een nog grotere schaarste aan containers en vrachtwagens ontstaan.

De producten zijn dan klaar, maar kunnen niet worden verzonden!

Als de producten niet klaar zijn vóór het nieuwjaar, wees dan realistisch over wanneer deze klaar zullen zijn.


Na de Chinese Nieuwjaar vakantie ontstaat vaak nog een probleem.


Opnieuw is er vertraging vanwege het grote personeelsverloop.

Veel migranten kiezen ervoor thuis te blijven of in andere regio’s aan de slag te gaan. Het duurt niet alleen lang voordat het personeelsbestand weer op peil is; ook de voorraden moeten weer worden aangevuld.


Het is dus verstandig om de planning op het Chinese nieuwjaar af te stemmen.

Plan om de feestdagen heen en bestel nu al genoeg om een buffer in te bouwen.

Bovendien is het belangrijk om de uitvoering scherp te controleren. Verhoog het normale niveau van kwaliteitscontrole of controleer vaker.

Maak bijvoorbeeld gebruik van een extra onafhankelijke inspectie voorafgaand aan de zending.

Dit is vooral handig na de vakantie, als veel nieuwe medewerkers aan jouw producten hebben gewerkt.

Deze gang van zaken is nu eenmaal de gang van zaken in China.