Stijgende pallet prijzen

Door: Explect, 14 Oktober 2021

stacked-wooden-pallets-storage-warehouse

Gezocht: Retour europallets 


Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de prijzen voor hout de afgelopen periodes flink zijn gestegen.

De hoge houtprijs heeft ook gevolgen voor de logistieke branche.

Dit komt doordat de meeste pallets nog altijd van hout gemaakt zijn. De goederen die we bij Explect voor je vervoeren staan voor 90% op pallets. 

Door de hoge houtprijzen dreigt een tekort aan pallets. Door de grote vraag naar hout vanuit de internationale bouwsector is er een hout schaarste ontstaan in Europa voor de productie van pallets en bekistingen. Daar komt nog eens bij dat de Europese houtmarkt de laatste jaren veel ‘calamiteitenhout’ heeft verwerkt. Deze bomen werden gekapt om de opmars van de schorskever te voorkomen, die grote delen van de Duitse bossen aantastte. Door dit extra aanbod bleven de prijzen de laatste jaren beheersbaar. Maar inmiddels is het calamiteitenhout op en de jonge aanplant nog niet volgroeid. 


Waar een nieuwe euro pallet in 2019 nog voor € 9 werd verkocht, ligt dat nu rond € 20.

Door deze hoge prijzen worden er nauwelijks pallets retour meegegeven aan de chauffeurs van transportbedrijven. 

Gewoonlijk is het binnen de logistieke branche gebruikelijk dat pallets geruild worden bij levering. Dit betekent wanneer de chauffeur twee europallets met je goederen komt leveren, er twee lege europallets met hem mee retour gaan. Dit is bij elk transportbedrijf hetzelfde.  


Het is een nieuwe schaarste waar we mee te maken krijgen.


Onze vervoerders hanteren een gemiddeld tarief van € 20 per pallet, voor pallets waar geen retour tegenover staat. Bij Explect zullen we hierin mee moeten gaan. 

Als we geen pallets retour krijgen zijn we helaas genoodzaakt om de kosten per pallet door te berekenen. 

 

Heb je nog pallets staan?


Bewaar ze goed, zodat je ze bij een volgende levering mee retour kan geven.  

Deze kunnen op een later moment een hoop geld schelen. Let er ook op bij de levering dat je altijd pallets meegeeft aan de chauffeur. De meeste chauffeurs zullen er ook om vragen, wordt er door de chauffeur niet om gevraagd, dan ligt de verantwoording bij de ontvanger om toch de pallets mee te geven. Dit zal je uiteindelijk een hoop geld schelen bij de afrekening. 

 

Krijg je een eerste levering, en heb je geen retour pallet? Houdt dan rekening met de kosten voor de pallets en bewaar deze voor een volgende zending zodat je dan wel kan ruilen.  

 

Verlaat je nu al de website?

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder, stel je vraag hieronder