Container tariefsverhoging per 1 dec 2023

Door: Explect, 16 November 2023

working-in-cargo-container-warehouse-industry-fact-2022-11-08-08-33-52-utc

De Zeeën Veranderen: MSC Voegt Zich Bij Hapag-Lloyd en CMA CGM met Tariefsverhogingen


Het maritieme landschap staat opnieuw op zijn kop met de recente aankondiging van MSC over tariefsverhogingen voor containerscheepvaart vanuit Azië naar Europa. Met ingang van 1 december 2023 zullen de spottarieven stijgen tot $1750 per feu (veertigvoets container) en $962 per teu. Deze aankondiging volgt in de voetsporen van Hapag-Lloyd en CMA CGM, die een maand eerder vergelijkbare prijsverhogingen aankondigden voor de Azië-Noord-Europa trade.


De containerlijnvaart bevond zich de afgelopen maanden op historisch lage tarieven, waardoor deze voorgestelde verhogingen bijna een verdubbeling betekenen. Het is nu afwachten hoe marktpartijen op deze aankondiging zullen reageren, aangezien de industrie altijd dynamisch is en reageert op prijsschommelingen.


Tariefbarometers Signaleren Veranderingen

Het nieuws over de tariefsverhogingen komt op een moment dat verschillende tariefbarometers een opwaartse trend signaleren. Drewry, de Londense consultant, meldde een stijging van 21% in het gemiddelde tarief voor Shanghai-Rotterdam-verschepingen volgens de World Container Index. Dit tarief schoot van $1048 naar $1272 per veertigvoeter. Freightos, een andere tariefbarometer, rapporteerde ook een stijging voor China-Noord-Europa-transporten, van $1249 naar $1380 per veertigvoets container.


Hoewel er aan het einde van oktober een prijsstijging werd genoteerd volgens de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), is sindsdien het gemiddelde tarief voor Shanghai-Europa-verzendingen weer gedaald, van $756 naar $722 per teu gedurende de afgelopen twee weken.


Deze recente ontwikkelingen dagen de containerrederijen uit om flexibel te blijven in een volatiele markt. De tariefveranderingen kunnen een directe invloed hebben op de kosten van wereldwijde verzendingen en hebben daarmee gevolgen voor importeurs en exporteurs die afhankelijk zijn van efficiënte en kosteneffectieve logistieke oplossingen.


Explect's Toewijding: Ondersteuning en Innovatieve Oplossingen

Bij Explect houden we de ontwikkelingen in de scheepvaartindustrie nauwlettend in de gaten en blijven we onze klanten ondersteunen met innovatieve oplossingen om de impact van dergelijke veranderingen te minimaliseren. We moedigen onze partners aan om proactief te zijn in het aanpassen van hun logistieke strategieën om zo goed mogelijk te profiteren van de evoluerende marktomstandigheden.


Meer Informatie Nodig? Neem Contact op met Explect voor Wereldwijde Verzendbehoeften

Voor meer informatie over de recente tariefsverhogingen en hoe Explect je kan helpen met jouw wereldwijde verzendbehoeften, neem dan contact met ons.